SEO - Hoe kom je hoger in Google?

De vindbaarheid van je website bepaalt je succes als ondernemer

Als ondernemer wil je hoog in Google komen. Vindbaarheid in zoekmachines (SEO) is van groot belang voor je onderneming. Of je nu coach, trainer, architect of een andere zelfstandig ondernemer bent, vindbaar zijn voor je klanten (SEO) is van groot belang voor het succes van jou als ondernemer.

SEO is echter geen kunstje. De basis van je website moet in orde zijn, zowel technisch als qua teksten. In dit artikel leg ik uit wat een degelijke basis is voor SEO en daarmee een goede vindbaarheid.

Hoe kom ik hoger in Google?

"Mijn website werkt niet goed, hoe kom ik hoger in Google?" Deze vraag krijgen we vaak te horen. En ook: "Hebben jullie niet wat trucs met zoektermen?" Helaas werkt SEO niet zo.

Zoekmachines gebruiken een complex algoritme voor het indexeren (beoordelen) van websites. In de basis gelden deze regels voor een goede vindbaarheid:

  1. Is er revelante en goede, onderscheidende content? Is de website een autoriteit op het beschreven onderwerp?
  2. Draagt de techniek van de website bij aan de optimalisatie? Laadt de pagina snel en is de website mobielvriendelijk?
  3. Welke externe bronnen verwijzen naar de website?
  4. Wordt er op social media gesproken over de website?

Content (de teksten op je website)

Teksten op een website heeft maar een doel: ze moeten jouw doelgroep aanspreken en een antwoord bieden op hun vraag. Een zoekmachine als Google kijkt daarom goed naar relevantie en of de content waardevol is. Relevantie betekent dat je pagina's over afgebakende onderwerpen gaan. Waardevol betekent dat het content is waar je bezoekers echt wat aan hebben. De tekst sluit dan aan op hun zoekopdracht.

Google meet dit door te kijken hoe lang bezoekers op je pagina blijven (meetbaar via Google Analytics). Google waardeert relevante en zal je pagina hoger in de zoekresultaten zetten als meer bezoekers langer op je pagina verblijven.

Het schrijven van relevante en waardevolle webteksten is daarom van belang. Het stelt eisen aan de opbouw, de lengte en het 'karakter' van de webteksten. Een algemene stelregel: lange teksten bieden meer relevantie en waarde dan korte teksten.

Ik snap dat het schrijven van teksten voor een website niet altijd makkelijk is. Daarom heb ik een module webteksten schrijven in mijn jaarprogramma voor ondernemers opgenomen. We gaan daarin samen aan de slag om landingspagina's en blogs te schrijven. Praktisch en met resultaat.

Techniek, autoriteit en social media

SEO draait naast het bieden van de relevante informatie om een goede gebruikerservaring. Hierbij komt ook de techniek van de pagina's en website kijken. Denk daarbij aan zaken als een mobielvriendelijke en veilige website met een snelle laadtijd, goede leesbaarheid van de tekst, de juiste contactgegevens.

Autoriteit speelt ook een belangrijke rol bij je vindbaarheid. Autoriteit krijg je bijvoorbeeld doordat andere waardevolle website naar je linken. Social media sluiten hier ook bij aan: word je genoemd in een post of reactie?

Zoekmachines kijken daarnaast naar ook de voorkeuren, locatie en zoekgeschiedenis van gebruikers. Wanneer iemand een pizzeria zoekt, dan zal Google lokale resultaten laten zien. Wanneer je een coach in Zwolle bent, heb je niets aan klanten in Middelburg.

SEO voor ondernemers in Driebergen

Zo richt ik mij op zelfstandig ondernemers in Driebergen, die aan de slag willen met SEO. Mijn hart ligt bij het helpen van mooie ondernemers in Driebergen om hun toegevoegde waarde op de kaart te zetten. Dat doe ik met steengoede websites, maar ook door het bijbrengen van kennis en vaardigheden. Mijn doel is dat ondernemers echt geholpen zijn. SEO is daar een belangrijk instrument voor.

Ben jij ook toe aan klanten? De vindbaarheid van je website bepaalt je succes als ondernemer. Bekijk dan mijn jaarprogramma, waarin ik je in een jaar tijd help je onderneming op de kaart te zetten.

 

turbid