Wat doe ik aan spam via mijn contactformulier?

Niets zo vervelend als spam in je mailbox. Vaak blijkt het contactformulier op je website hier de oorzaak van te zijn. Je bent geneigd om dat contactformulier dan maar van de website af te halen. Maar je wilt ook laagdrempelig bereikbaar zijn. En ondertussen blijf je spam binnenkrijgen, omdat je e-mailadres ook op je website staat. Hieronder krijg je een aantal tips om spam tegen te gaan.

Spam via het contactformulier voorkomen

Veel websites hebben een (of meer) contactformulieren: handig voor bezoekers om laagdrempelig en snel contact op te nemen. Maar als je veel spam via je contactformulier krijgt, ben je geneigd om dat contactformulier dan maar te verwijderen van je Contact-pagina. Maar ook een e-mailadres kan spam aantrekken. Gelukkig zijn er oplossingen om spam via het contactformulier en e-mailadres te voorkomen.

E-mailadres tonen is verplicht

Het tonen van een e-mailadres op je website is verplicht als je zaken doet met klanten. Bezoekers van je site moeten op minimaal twee manieren contact met je kunnen opnemen. Naast je telefoonnummer kan dat je e-mailadres zijn.

Maar een e-mailadres zorgt voor een open deur voor spammers. Je zou het e-mailadres als een plaatje kunnen laten zien, maar zelfs die zijn niet veilig voor spambots. Een plaatje is ook niet gebruiksvriendelijk; vooral smartphone-gebruikers willen snel kunnen klikken en mailen. Bij een plaatje zal er moeten worden overgetypt en dat is zeer bewerkelijk voor de bezoeker.

Een e-mailadres is bovendien niet altijd klikbaar voor gebruikers met een webbased mailprogramma als Gmail.com, Outlook.com, etc. Ook voor smartphone-gebruikers is een formulier vaak handige.

Contactformulier als laagdrempelig alternatief

Een contactformulier is daarom een handig alternatief náást het tonen van je e-mailadres. Het contactformulier dwingt ook bepaalde informatie en biedt een goede structuur. Informatie als naam, onderwerp en contactgegevens worden duidelijk gepresenteerd aan jou als ontvanger. Een los mailtje wil nog wel eens zorgen voor heen en weer gemail over "wat er nou eigenlijk gevraagd wordt".

Een laatste goede reden om contactformulieren te gebruiken, is dat het gebruik hiervan meetbaar is in de statistieken (Google Analytics) als ‘doel’.

Anti-spammaatregelen voor de website

Maar wat doe je nu tegen spam die via het e-mailadres en het contactformulier op je website binnenkomt? Hieronder een aantal tips.

Anti-spam voor je e-mailadres

Een e-mailadres op je website kan makkelijk misbruikt wordt door geautomatiseerde spam bots. Je wilt voorkomen dat je emailaadres makkelijk detecteerbaar is. Maar tegelijkertijd wel aanklikbaar is voor mensen die je een bericht willen sturen. Met CSS of JavaScript zijn er trucs uit te halen om een e-mailadres slecht leesbaar te maken. Hiervoor zijn handige plugins beschikbaar voor je Wordpress-website, zoals de plugin CleanTalk Anti-Spam. Het installeren en instellen vergt wat kennis, maar je webbouwer kan hier mee helpen.

Anti-spam voor je contactformulier

Ook een contactformulier is als het ware een 'open' uitnodiging voor spambots om te bestoken met spam. Spambots zoeken het internet af naar contactformulieren en vullen deze automatisch in. Het doel: je naar hun website lokken (waar soms ook malware op te vinden is, dus liever niet klikken op de link in de spammail). Deze spammail kan irritante proporties aannemen.

In bovengenoemde plugin CleanTalk Anti-Spam zit ook een beveiliging voor je contactformulieren. Ook andere plugins en themes bieden verschillende anti-spammaatregelen. Het is belangrijk om te kijken of je plugin of theme een goede anti-spam biedt voor contactformulieren. Soms heb je dus een aanvullende plugin nodig.

Captcha als anti-spam

Een hele goede anti-spammaatregel is een zogenaamde captcha. Een captcha is een vraag of rekensom die je moet beantwoorden bij het invullen van contactformulieren op een website. Deze zogenaamde captcha’s zijn kleine puzzeltjes om te controleren of je wel een mens bent. Automatische spammers (spambots) kunnen het puzzeltje niet oplossen.

Captch is een afkorting van: Completely Automated Public Turing test to tell Computers And Humans Apart. Voor ieder soort website en contactformulier bestaat er wel een soort captcha, vaak in de vorm van een plugin. Captcha's kunnen tegenwoordig ook onzichtbaar op de achtergrond werken.

Maak je gebruik van de plugin Contact Form 7 voor je contactformulieren, dan is er een goede integratie met de captcha van Google zelf mogelijk, genaamd ReCaptcha. Via de ReCaptcha-website van Google registreer je je website, kies je voor de gewenste versie (V2 onzichtbaar of V3) en kopieer je de API-sleutel. Deze API-sleutel voer je vervolgens in bij de plugin Contact Form 7, onder Integratie. Het kan een aantal minuten duren voordat de website geregistreerd is, maar de recaptcha zou daarna zichtbaar moeten zijn in de vorm van een logo op je website. Bij de onzichtbare variant zie je bij het contactformulier geen puzzel meer, maar werkt het op de achtergrond.

Bovengenoemde handelingen kunnen wat ingewikkeld zijn; vraag je webbouwer om dit voor elkaar te maken.

Tips

Nu we toch met het contactformulier bezig zijn kijken we gelijk naar wat andere zaken. Want we moeten niet vergeten waarom we een contactformulier of e-mailadres op de website hebben: laagdrempelig contact met (potentiele) klanten.

Tip 1: Een heldere communicatie zorgt voor een grotere klantenbinding. Stuur daarom altijd een keurig opgemaakte reactie naar de gebruiker. Deze autoreply staat niet standaard aan bij contactformulieren! Besteed hier aandacht aan. Wees ook concreet in de automatische antwoordtekst. Dus liever niet: ”Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op,” maar geef een (realistische) belofte: “We nemen morgen contact op. Spoed? Bel ons dan direct op: …”. Ook handig is om in de autoreply-mail een kopie van het ingevulde formulier mee te sturen.

Tip 2: Het beveiligen van versturen van de informatie via de website - en dus het contactformulier! - is wettelijk verplicht. Een SSL-certificaat (‘https’) zorgt voor een beveiligde verbinding van je website. Is jouw website beveiligd met een slotje?

Tip 3: Doorloop zelf eens het hele proces van het invullen: werkt het formulier nog naar behoren? Is de informatie in het automatische bevestigingsmailtje voldoende en correct?

Heb je nog meer tips? Of vragen? Stuur ons een bericht of bel ons!


turbid