Veilige websites

Een veilige website is een betrouwbare website

Veiligheid online is een belangrijk thema. Bijna iedere website verwerkt persoonsgegevens van bezoekers. Bijvoorbeeld via het contactformulier, een bestelling in een webshop of door gebruikers te laten inloggen. Persoonlijke data wordt bovendien vaak opgeslagen in een database.

Is mijn site veilig?

Het beveiligen van je website kan met een SSL-certificaat. SSL is een manier om online veilig gegevens uit te wisselen. Wanneer een site beschikt over een SSL-certificaat, dan is dat in de adresbalk zichtbaar aan het 'https', in plaats van 'http'. Ook staat er een slotje als icoon. Door op het slotje te klikken worden de gegevens over de beveiliging van je website getoond.

Een SSL-certificaat zorgt er voor dat alle communicatie via je website door middel van een versleutelde encryptie beveiligd is. Zonder SSL-certificaat kunnen via je site verstuurde persoonlijke gegevens onderschept worden. Een bekend voorbeeld is wanneer een gebruiker via een openbaar wifi-netwerk op bijvoorbeeld een vliegveld of restaurant via je website persoonlijke gegevens invult in een contactformulier.

Google en veilige websites

Een SSL-certificaat is goed voor je 'ranking' in zoekmachines als Google. Google indexeert namelijk websites met een SSL-verbinding hoger in de zoekresultaten. De reden hiervoor is dat Google altijd de gebruikers en de veiligheid van zijn/haar persoonlijke gegevens voorop stelt.

Wetgeving rondom veilige websites

De Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) verplicht om het verzenden van persoonsgegevens via internet te beveiligen. Het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) ziet toe op de naleving van deze wet.

turbid