Is je site met of zonder 'www' bereikbaar?

Moet een domeinnaam met of zonder 'www' ervoor hebben? Normaal gesproken stel je je die vraag niet iedere dag. De gevolgen kunnen groot zijn als je het aan de kant van de website niet goed hebt ingericht: het kan een hoop bezoekers kosten.

Waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen: als je het adres (URL) van een website zónder 'www' in de adresbalk van je browser typt, dan is de website toch bereikbaar. Browsers maakt het niet uit of je met of zonder 'www' in de adresbalk typt. Toch gaat het soms mis en is een website niet te vinden. Hoe kan dat? 

Site bereikbaar zonder 'www'?

Aan de kant van de website moet het bereikbaar zijn via 'www.domeinnaam.nl' én 'domeinnaam.nl' (zonder 'www.' ervoor dus) ook worden ingericht. Door de site zo in te richten dat deze zowel mét als zónder 'www' bezocht kan worden, maakt het niet uit of je wel of geen 'www' voor de domeinnaam typt in de browser. De website maakt zelf een keuze en stuurt je naar een versie met of zonder 'www'.

Soms is een website niet bereikbaar zonder ‘www’ ervoor. Hiermee mis je een hoop bezoekers!

Controleer wat er met je eigen site gebeurt door in de adresbalk van je browser te typen: www.site.nl en site.nl. Is je website in beide gevallen bereikbaar? Gebruik voor deze test ook een van je andere browsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer/Edge, Safari, etc.), omdat er wel eens verschillend gedrag is. En test dit ook eens in je smartphone!

Twee versies naast elkaar

Je site is dus op beide manieren bereikbaar? Mooi. Maar dan zijn we er nog niet. Een website moet een uniek adres hebben; www.domeinnaam.nl en domeinnaam.nl zijn in wezen twee verschillende websites. Een van de twee zal moeten doorverwijzen naar de andere.

Doe bovenstaande nog een keer en controleer of er doorverwezen wordt. Verandert het webadres van www.eigensite.nl naar eigensite.nl of vice versa? Controleer ditzelfde voor een diepliggender URL van een pagina op je website.

Autoriteit

Het naast elkaar bestaan van de twee versies betekent dat zoekmachines als Google twee unieke websites zien. De waarde (autoriteit) die een zoekmachine aan een website hangt heeft (onder andere) te maken met verwijzende links vanaf andere websites. Wanneer andere websites naar je site verwijzen zal dit soms mét en soms zónder 'www' zijn.

Zoekmachines verdelen daardoor de autoriteit over beide versies in hun systeem. Je verliest hiermee dus een aanzienlijk stuk 'autoriteit' en zal daarmee veel minder goed gevonden worden in zoekmachines.

Duplicate content

Het naast elkaar bestaan van twee identieke websites wordt bovendien beschouwd als 'duplicate content'. Het kan zijn dat Google je hiervoor een straf geeft, waardoor je lager in de zoekresultaten komt te staan. Hoewel de meningen van SEO-experts over het bestraffen van 'duplicate content' zijn echter verdeeld. Toch is het een goede best practice om geen duplicate content te hebben.

De oplossing

De werkwijze om bovenstaande situatie op te lossen is je site alleen beschikbaar te laten zijn via één versie. De keuze tussen mét of zónder ‘www’ maakt niet zoveel uit. De andere versie moet vervolgens wel bereikbaar zijn, maar dus doorverwijzen! Welke pagina je ook bezoekt, er zal altijd maar één versie zijn. Je webbouwer kan het doorverwijzen inrichten, bijvoorbeeld in het .htaccess-bestand.

SEO-waarde www versus non-www

Er zijn geen SEO-voordelen voor de ene of de andere manier; het maakt Google niets uit of je de domeinnaam met of zonder 'www.' gebruikt. Wel belangrijk is dat je consequent blijft: blijf bij je keuze. Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor een website mét 'www' ervoor: verander je URL niet. De keuze is vaak persoonlijk: net wat je mooi vindt.

Voorkeursdomein (canonical URL) instellen in Google Search Console

Je kunt Google vertellen welke voorkeur je hebt (canonical URL). Dit kun je doen in de Search Console van Google. Meestal doet je webbouwer dit voor je. Maar als dit nog niet gebeurd is, kun je je site daar zelf toevoegen. Onder het tandwieltje rechtsboven vind je Site-instellingen. Daar kun je de voorkeursdomein opgeven tussen met of zonder 'www.'. Google zal je voorkeur vervolgens aanhouden en je website als zodanig indexeren.


Iedere woensdag 11-12.00 uur: Gratis Zoom Spreekuur

Iedere woensdag 11-12.00 uur: Gratis Zoom Spreekuur

Iedere woensdag 11-12.00 uur: Gratis Zoom Spreekuur
turbid