Is het verplicht mijn BTW-identificatienummer te vermelden op mijn website?

Ben je als ZZP'er verplicht om je BTW-identificatienummer te vermelden op je website? En wat wijzigt er per 1 januari 2020 met het nieuwe btw-identificatienummer (btw-id)?

Allereerst over de introductie van het nieuwe BTW-identificatienummer: vanaf 1 januari 2020 gebruiken alle eenmanszaken een nieuw BTW-identificatienummer. Je hebt daar een brief over gehad van de belastingdienst. Het heet vanaf nu BTW-identificatienummer, of kort: BTW-id. Het oude BTW-nummer heet vanaf nu omzetbelastingnummer.

Het omzetbelastingnummer is je correspondentienummer wanneer je contact hebt met de Belastingdienst, bijvoorbeeld bij je belastingaangifte.

Vanaf 1 januari 2020 gebruik je het nieuwe BTW-identificatienummer in je communicatie richting je klanten. Je gebruikt het nummer op je faccturen, offertes en website. Het is verplicht dit nummer te vermelden op de genoemde communicatiemiddelen, dus ook op je website! Dit nieuwe nummer heeft geen koppeling meer met je BSN-nummer (burgerservicenummer).

Privacy oude BTW-nummer

Het probleem met het oude BTW-nummer van je eenmanszaak was dat het gebaseerd is op je BSN, je burgerservicenummer. Hoewel het in principe verplicht was om dat BTW-identificatienummer op je website te zetten, controleerde de De Autoriteit Persoonsgegevens er niet op. Veel ZZP'ers kozen er voor het nummer niet te vermelden op hun website. Het moest dan wel in andere correspondentie vermeld worden, bijvoorbeeld in een offerte of in e-mails. Zo kan je potentiele klant toch zien met wie ze zaken doen en voldeed je toch aan de EU-richtlijnen.

Ook je nieuwe BTW-identificatienummer moet dus bekend zijn bij je (nieuwe) klanten. Daar zijn een aantal vereisten voor.

Wat zijn de vereisten met betrekking tot het nieuwe BTW-identificatienummernummer?

Er zijn een aantal door de EU opgestelde regels waaraan je als bedrijf moet voldoen wanneer je producten en diensten verkoopt. Zo is het verplicht om duidelijk te maken op je website wie je bent, waar je bedrijf gevestigd is, en wat je contactgegevens zijn. Op de website van de Autoriteit Consument & Markt staat beschreven wat je aan je klant moet melden volgens de EU-richtlijnen.

Hoe je BTW-identificatienummernummer vermelden?

Je bent dus wel verplicht om ervoor te zorgen dat je nieuwe BTW-identificatienummer bekend is bij (potentiele) klanten. Het BTW-nummer moet gemakkelijk, rechtstreeks en permanent toegankelijk zijn voor degenen die gebruik (gaan) maken van je diensten. De manier waarop mag je echter zelf bepalen. Volgens de Europese Richtlijn heb je verschillende keuzes:

  1. Het BTW-nummer iedere keer actief verstrekken.
  2. Het nummer toegankelijk maken op de plaats waar de dienst wordt verricht of het contract wordt afgesloten.
  3. Het nummer vermelden op je website en de locatie daarvan van tevoren meedeelt.
  4. Het BTW-nummer opnemen in het informatiedocument waarmee je als dienstverlener de diensten voor de afnemer beschrijft.

Je BTW-identificatienummer moet op een logische plek op je website te vinden zijn. Je mag het BTW-identificatienummerniet 'verstoppen' onder bijvoorbeeld ‘Algemene voorwaarden’, ‘Klantenservice’ of ‘Veelgestelde vragen’. Een logische plek zou zijn: in je footer, bovenaan iedere pagina, of op je Contact-pagina.

KvK-nummer altijd verplicht

Het vermelden van het KvK-nummer is wel altijd verplicht. Dit is het inschrijfnummer van je onderneming in het Handelsregister bij de Kamer van Koophandel. Dat hoeft niet op iedere pagina, zolang het maar op een logische plek beschikbaar is.

Contactgegevens altijd verplicht

Vermeld altijd je bedrijfsnaam, vestigingsadres en e-mailadres. Dit is volgens de wet verplicht. Naast het e-mailadres is het ook verplicht een alternatieve contactmogelijkheid aan te bieden. Volgens de wet moet deze “snel, rechtstreeks en effectief” zijn. Er is verder niet aangegeven wat dat middel moet zijn. Het kan een telefoonnummer zijn, maar ook een goed werkende live chat voor rechtstreeks contact, een zakelijke Whatsapp, een telefonische receptie-dienst, etc.

N.B. Voor facturen en offertes geldt hetzelfde: Vermeld bedrijfsnaam, vestigingsadres, contactgegevens, BTW-identificatienummer en KvK-nummer.


Iedere woensdag 11-12.00 uur: Gratis Zoom Spreekuur

Iedere woensdag 11-12.00 uur: Gratis Zoom Spreekuur

Iedere woensdag 11-12.00 uur: Gratis Zoom Spreekuur
turbid