Naast .NL ook een .COM-domeinnaam aanvragen?

Is het aanvragen van meerdere domeinextensies nodig?

Bij het aanvragen van een domeinnaam vragen veel klanten ons of ze naast een .NL-domeinnaam ook bijvoorbeeld een .COM-domeinnaam moeten aanvragen. Wat zijn nu handige of noodzakelijke domeinextensies om te laten vastleggen?

Over het algemeen is het niet nodig naast een NL-domeinnaam nog alternatieve extensies te laten vastleggen. Wanneer je je op de Nederlandse markt richt is een .NL-domeinextensie voldoende. Veel gebruikers zullen automatisch domeinnaam.nl intypen, omdat dat het meest logisch is.

Internationale domeinnamen

Er is een aantal redenen om wél een internationale (EU, COM, ORG of NET-) domeinextensies vast te leggen. Dit soort extensies worden ook wel generieke top level domains (GTLD’s) genoemd. De belangrijkste reden om zo'n domeinnaam aan te vragen is omdat je zakendoet in het buitenland. .COM is daarbij de populairste domeinnaamextensie; je site wordt met .COM als internationaal opererend bedrijf herkend.

Een andere reden om een .COM-domeinnaam aan te vragen is om te voorkomen dat concurrenten er vandoor gaan met ‘bedrijfsnaam.com’. Wanneer bedrijfsnaam.nl al is vastgelegd, kun je proberen contact op te nemen met de eigenaar voor overname. Je  zou ook kunnen kiezen voor een alternatieve naam, bijvoorbeeld productnaam.nl.

Alternatieve extensies zijn .NET, .ORG, .INFO en een betrekkelijk nieuwe: .BIZ. Deze gebruik je eigenlijk alleen als je per se een bepaalde domeinnaam wilt registreren, maar de .COM-versie al bezet is. Maar het zijn zeker geen logische extensies en ze benaderen de populariteit en het gemak van .COM zeker niet. We raden eigenlijk af om deze te gebruiken, tenzij er een goede reden is.

Europese domeinnaam registreren

De extensie .EU is betrekkelijk nieuw. Met een EU-domeinnaam heeft je website een Europese uitstraling. Je vraagt zo'n domeinnaam aan als je doelgroep binnen Europa ligt en je site engelstalig is.

Domeinnamen en vindbaarheid in zoekmachines

Een van de factoren voor Google bij het indexeren van websites is de domeinextensie. Welke extensie je kiest, heeft een invloed op de vindbaarheid in zoekmachines. Je extensie vertelt de zoekmachines voor welke locatie jouw website bedoeld is. De doelgroep van je website is dus belangrijk.

Domeinnaam.nl zal beter scoren op de Nederlandse Google-site dan domeinnaam.com/.nu/.eu/.biz. Als Google niet aan de domeinnaam kan zien voor welk land de site bedoelt is, zal Google naar het IP-adres van je server kijken (op welke locatie staat je website). Wanneer je site in de Verenigde Staten gehost is en eindigt op .COM, dan wordt het lastiger om goed vindbaar te zijn in Google dan wanneer je site in Nederland gehost is met een .NL-domeinnaam.

De .NL domeinnaam is bezet: kiezen voor .NU?

Je gewenste domeinnaam.nl blijkt al bezet te zijn. Dezelfde domeinnaam, maar dan met extensie .NU is nog beschikbaar! Het lijkt weliswaar erg op .NL, maar dat is juist verwarrend om te onthouden voor bezoekers. Bovendien draagt .NU niet sterk bij aan je SEO (vindbaarheid in zoekmachines); .NU hoort bij het Polynesische eilandje Niue. Mijn advies is om niet naar dit soort exotische domeinextensies te grijpen. Zoals hierboven beschreven is zo'n site voor zoekmachines lastiger te indexeren: een Nederlandse website bedoeld voor Nederlandse bezoekers met een extensie van Niue...

Advies nodig bij het aanvragen van een domeinnaam?

Een domeinnaam leg je niet zomaar vast: als het goed is gaat een domeinnaam jaren mee. Een zorgvuldige keuze is daarom van belang. Wil je eens doorpraten over wat een goede keuze kan zijn? Wij hebben jarenlange ervaring met zoekmachine vindbaarheid, gebruiksgemak, marketing en communicatie. Geef ons een belletje of stuur ons een mailtje. We denken graag met je mee.

 

 


turbid