Is je site met of zonder 'www' bereikbaar?

Moet een domeinnaam met of zonder 'www' ervoor hebben? Misschien niet een vraag waar je dagelijks mee bezig bent. Maar de gevolgen kunnen groot zijn: het kan je een hoop bezoekers naar je website kosten. Hoe je dit kunt testen en oplossen lees je hieronder.

Adres van de website met en zonder 'www.'

Waarschijnlijk is het je wel eens opgevallen: als je het adres (URL) van een website zónder 'www' in de adresbalk van je browser typt, dan is de website in beide gevallen gewoon bereikbaar. Browsers maakt het niet uit of je met of zonder 'www' in de adresbalk typt.

Soms wordt na het laden van de website het 'www.'-gedeelte er weer voor geplakt door de website. De website is dan automatisch omgeleid naar www.domeinnaam.nl. Maar soms ook andersom: dan wordt het 'www.'-gedeelte er automatisch afgehaald en staat in de adresbalk domeinnaam.nl.

Dit gedrag dat een website met óf zonder 'www' bereikbaar is, is afhankelijk van hoe de website is ingesteld. Het is vaak een keuze van de webbouwer wat hij of zij het mooist vindt.

Browser meldt verbindingsproblemen

Als dit niet goed is ingericht, is een website soms niet te vinden. Een bezoeker krijgt dan een foutmelding te zien in de browser dat er verbindingsproblemen zijn.

Hoe kan dat? En waarom is het belangrijk dit goed in te richten?

Een website moet het bereikbaar zijn via 'www.domeinnaam.nl' én 'domeinnaam.nl' (zonder 'www.' ervoor dus). Door de site zo in te richten dat deze zowel mét als zónder 'www' bezocht kan worden, maakt het niet uit of je wel of geen 'www' voor de domeinnaam typt in de browser. De website maakt zelf een keuze en stuurt je naar een versie met óf zonder 'www'.

Controleren

Controleer wat er met je eigen site gebeurt door in de adresbalk van je browser te typen: www.site.nl en site.nl. Is je website in beide gevallen bereikbaar? Gebruik voor deze test ook een van je andere browsers (Chrome, Firefox, Internet Explorer/Edge, Safari, etc.), omdat er wel eens verschillend gedrag is. En test dit ook eens op je smartphone.

Twee versies van je website naast elkaar

Je site is dus op beide manieren bereikbaar? Mooi. Maar dan zijn we er nog niet. Een website moet een uniek adres hebben; www.domeinnaam.nl en domeinnaam.nl zijn in wezen twee verschillende websites. Een van de twee zal moeten doorverwijzen naar de andere.

Doe bovenstaande nog een keer en controleer of er doorverwezen wordt. Verandert het webadres van www.domeinnaam.nl naar domeinnaam.nl of vice versa? Controleer ditzelfde voor een diepliggender URL van een pagina op je website.

Autoriteit

Het naast elkaar bestaan van de twee versies betekent dat zoekmachines als Google twee unieke websites zien. Verschillende links naar je website (vanaf andere websites of zoekmachines als Google) zullen naar een van de twee versies verwijzen. De zogenaamde 'waarde' (of: autoriteit) die een zoekmachine aan een website hangt, heeft (onder andere) te maken met deze verwijzende links. Wanneer andere websites naar je site verwijzen zal dit soms mét en soms zónder 'www' zijn.

De waarde wordt hiermee verdeeld over beide versies van je website. Je verliest hiermee dus een aanzienlijk stuk 'autoriteit' en zal daarmee veel minder goed gevonden worden in zoekmachines.

Zorg dus dat er maar één versie van je website vindbaar is: met óf zonder 'www.'.

Duplicate content

Het naast elkaar bestaan van twee identieke websites wordt bovendien beschouwd als 'duplicate content'. Google vindt dit niet fijn. Hoewel de meningen van SEO-experts over het bestraffen van 'duplicate content' verdeeld zijn, is het toch een goede best practice om geen duplicate content te hebben.

De oplossing

De werkwijze om bovenstaande situatie op te lossen is je site alleen beschikbaar te laten zijn via één versie. De keuze tussen mét of zónder ‘www’ maakt niet zoveel uit. De andere versie moet vervolgens wel bereikbaar zijn, maar dus doorverwijzen! Of een bezoeker nu met of zonder 'www.' je website bezoekt, er zal altijd maar één versie zijn.

Je webbouwer kan het doorverwijzen inrichten, bijvoorbeeld in het .htaccess-bestand.

SEO-waarde www versus non-www

Er zijn geen SEO-voordelen voor de ene of de andere manier; het maakt Google niets uit of je de domeinnaam met of zonder 'www.' gebruikt. Wel belangrijk is dat je consequent blijft: blijf bij je keuze. Wanneer je eenmaal gekozen hebt voor een website mét 'www' ervoor: verander je URL niet. De keuze is vaak persoonlijk: net wat je mooi vindt.

Voorkeursdomein (canonical URL) instellen in Google Search Console

Je kunt Google vertellen welke voorkeur je hebt (canonical URL). Dit kun je doen in de Search Console van Google. Meestal doet je webbouwer dit voor je. Maar als dit nog niet gebeurd is, kun je je site daar zelf toevoegen. Onder het tandwieltje rechtsboven vind je Site-instellingen. Daar kun je de voorkeursdomein opgeven tussen met of zonder 'www.'. Google zal je voorkeur vervolgens aanhouden en je website als zodanig indexeren.


turbid